• Medzinárodná geodetická súťaž IG5 v Nitre

          • Naši žiaci z III.G a IV.G v dňoch 19. a 20. apríla 2024 súťažili v medzinárodnej geodetickej súťaži „IG5“. Išlo o 17. ročník tohto podujatia, ktorého sa zúčastnilo 8 slovenských, 8 českých škôl a 4 maďarské školy. V deň súťaže nám síce počasie neprialo (zima 3°C, dážď, blato a pod.) no všetci absolvovali trať v poriadku a hlavne bez úrazu.

            Na trať v katastri obce Topoľčianky sa vydalo až 39 družstiev, ktorých úlohou bolo absolvovanie niekoľko kilometrovej trasy so stanoviskami. Tie mali preveriť praktické a teoretické vedomosti študentov. Súťažili trojčlenné zmiešané družstvá, pričom hodnotenie plnenia súťažných disciplín sa realizovalo podľa vopred stanovených a známych pravidiel.

            Kategória A: celkový čas absolvovania celej trasy a všetkých stanovísk, sa pridávali plusové a mínusové minúty za kvalitu a rýchlosť pri vykonávaní jednotlivých úloh.

            Kategória B: kvalita a rýchlosť vo vykonávaní geodetických úloh na stanoviskách bez ohľadu na celkový čas.

            1.team (Marián Prievozník, Nikola Martinková a Miriama Čupová)

            2.team (Ján Dudus, Ella Trnovcová, Maroš Madera)

             

            Umiestnenie:

            1.team obsadil v kategórií A 14. miesto a v kategórií B 8. miesto

            2.team obsadil v kategórií A 22. miesto a v kategórií B 18. miesto

             

            Ďakujeme za reprezentáciu školy na IG5 a tešíme sa na ďalší ročník súťaže v roku 2025.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodná geodetická súťaž IG5 v Nitre.

          • Deň narcisov 18.04.2024

          • Milí rodičia a priatelia našej školy,
             

            Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

            Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na www.dennarcisov.sk

            Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

            Liga proti rakovine Vás srdečne pozýva na bezplatné preventívno-edukačné aktivity, kde môžete získať užitočné a praktické informácie k prevencii onkologických ochorení.

            Prevencia je krok ku zdraviu, nájdite si i Vy chvíľku času a navštívte preventívny stánok 18. apríla na Deň narcisov v čase od 12:00 do 18:00 v mestách

            Bratislava  - OC Nivy,Eurovea, Avion, Vivo

            Košice – OC Aupark,

            Martin – OC Galéria

            Banská Bystrica – OC Európa

            Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu.

        • KOŽAZ
          • KOŽAZ

          • 1.Termín:

            Dátum:      22.04 – 24.04.2024

            Zraz:         22.04., 07:50 hod.  – multifunkčné ihrisko

            Triedy:     III.A, III.B

             

            2.Termín:

             Dátum:      24.04 – 26.04.2024

             Zraz:         24.04.,  07:50 hod. – aula školy

             Triedy:     III.CD,CT, III.D, III.G

             

             Cieľ:         Prehĺbenie vedomosti, schopnosti a zručnosti z oblasti zdravia a civilnej ochrany.

                             Získavanie skúsenosti na ochranu vlastného zdravia a riešenie situácii pri  

                             mimoriadnych udalostiach.

             

            Poznámka:

            vhodná športová obuv a oblečenie

             

          • Konferencia školských parlamentov

          • Dňa 12.04.2024 sa konala Konferencia školských parlamentov, ktorú organizovala Rada mládeže Žilinského kraja. Náš školský parlament reprezentovali Simona Dibdiaková a Júlia Firicová (III.D).

            Súčasťou konferencie boli prezentácie výstupov malých projektov. Dievčatá prezentovali malý projekt "Teambuilding - Laser game". Zúčastnené školské parlamenty pokrstili manuál "Metodika rozvoja a udržateľnosti školských parlamentov, ako cesty participácie mladých ľudí".

            Ďakujeme Rade mládeže Žilinského kraja za pozvanie.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Konferencia školských parlamentov.

          • Technické zariadenia budov

          • Dňa 05.04.2024 triedy III.B a III.D absolvovali odbornú prednášku na tému "Technické zariadenia budov". Prednášal Ing. Miroslav Bros absolvent SPŠS v Žiline a zároveň produktový manažér spoločnosti WOLF. Ďakujeme za hodnotné informácie, ktoré sa týkali vykurovania, chladenia, vetrania a vzduchotechniky.

          • Oznam školskej jedálne

          • Dobrý deň,

            oznamujeme Vám, že z dôvodu prerušenia dodávky elektrickej energie  dňa 12.4.2023 (piatok)  NEVARÍME.

            S pozdravom

             

            Lenka Kozáriková

            administratívna pracovníčka

            Gymnázium- školská jedáleň

            Veľká okružná 22

            010 01 Žilina

            tel.:041/56 25 432

          • TÍMOVÝ ZÁCHRANÁR 2024

          • Dňa 4. 4. 2024 sme sa zúčastnili súťaže Tímový záchranár2024 organizovanej Fakultou bezpečnostného inžinierstva Žilinskej univerzity, kde sme si mohli v medzinárodnej športovo-vedomostnej súťaži porovnať svoje schopnosti ako pracovať v tíme v ťažkých, fyzicky a technicky náročných disciplínach. V konkurencii 27 tímov sme postavili 3 dvojice v zložení Vanesa Balúnová, Natália Dúbravková (obe trieda I.B), Šimon Heglas, Tomáš Papík, Samuel Paprčiak a Jakub Jankovič(všetci trieda III.CD), ktorí v svojich kategóriách ukázali, že ani v silnej konkurencii skúsených mužstiev, ktoré sa každoročne umiestňujú na popredných miestach, sa nestratíme.

            V disciplínach ako viazanie uzlov, montáž a demontáž kolies na automobile, manipulácia s požiarnou technikou, vyťahovanie pneumatík do druhého poschodia, či silové disciplíny ako hammerbox(údery kladivom) alebo potiahnutie vraku automobilu, boli nesmierne náročné a mnohí súťažiaci si siahli na dno svojich síl.

            V konečnom hodnotení si z našich najlepšie umiestnenie vybojovali žiačky I.B - Vanesa Balúnová, Natália Dúbravková, ktoré vo svojej kategórii obsadili pekné 6. miesto. Pre našich zúčastnených to bola obrovská skúsenosť, keďže v tomto zložení súťažili v tejto súťaži po prvýkrát, čo sľubuje do budúcich rokov ešte lepšie výsledky.

            Za vzornú reprezentáciu všetkým zúčastneným ďakujeme!

        • Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia

            Pozýváme Vás na triedne rodičovské združenie, ktoré sa bude konať 11.04.2024 od 16:00 hod. v kmeňových triedach. Po skončení triednych schôdzok bude Zasadnutie výboru RZ v klubovni školy o 16:45 hod.

        • Liga za duševné zdravie – preventívna aktivita
          • Liga za duševné zdravie – preventívna aktivita

          • Problematikou duševného zdravia a psychohygieny dospievajúcich sa na hodinách občianskej náuky v 1.B zaoberal Mgr. Dušan Grúň, psychológ z Centra poradenstva a psychológie v Žiline.

            Dievčatám i chlapcom predstavil spôsoby, ako sa starať o svoje duševné zdravie, aké sú možnosti odbornej pomoci a čo vôbec robiť pre svoje zdravé JA...

            Ďakujeme za cenné rady a želáme mládeži, aby ich duševné zdravie bolo silné, odolné a šťastné...

            https://dusevnezdravie.sk

             

            Mgr. Zdenka Hlavoňová

        • Finančná akadémia
          • Finančná akadémia

          • V dňoch 12. - 14. marca 2024 sme pre tretiakov zorganizovali vzdelávací cyklus Finančná akadémia, s cieľom zvýšiť ich finančnú gramotnosť. Žiaci si osvojovali finančné povedomie formou zážitkového učenia. Dostali návod, ako plánovať osobné financie a robiť správne finančné rozhodnutia.

            pokračovanie správy ....

          • Exkurzia mosty v Budatíne

          • Rekonštrukcia železničných mostov cez rieku Váh pri Budatíne a Prestavba mimoriadne dôležitého mosta (podjazdu) na Kysuckej ulici.
            Dňa 22.03.2024 sa triedy II.CD a IV.CD zúčastnili odbornej exkurzie - Rekonštrukcia železničných mostov cez rieku Váh pri Budatíne a prestavba mimoriadne dôležitého mosta (podjazdu) na Kysuckej ulici. Objednávateľom stavby je ŽSR-Železnice Slovenskej republiky a zhotoviteľom stavby je Združenie Pod Dubňom- STRABAG s.r.o.
            EUROVIA CS, a.s. , Subterra a.s. , AŽD Praha s.r.o.

            pokračovanie správy .....

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľ Strednej priemyselnej školy stavebnej Žilina udeľuje žiakom školy na deň 27.03.2024 riaditeľské voľno.

          • Coneco Racioenergia 2024

          • Stredná priemyselná škola stavebná Žilina bola v dňoch 20.03-22.03.2024 súčasťou Pavilónu vzdelávania a inovácií na stavebnom veľtrhu CONECO RACIOENERGIA 2024.

            Návštevníkom veľtrhu sme poskytli informácie o žiackych projektoch, využívaní softvérov a vybavení školy. Zvedavosť návštevníkov vzbudzovala virtuálna realita, dron a 3D tlačiareň. Stánok navštívili aj bývalí absolventi školy a neskrývali nadšenie z prace žiakov a pedagógov.

            Pri stánoku SPŠS Žilina sa zastavili zamestnankyne OŠaŠ ŽSK a aj podpredseda ŽSK Peter Weber. V súťaži o najkrajší stánok medzi strednými priemyselnými školami sme získali 1. miesto. Ocenenie z rúk prezidenta Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavla Kováčika prevzal žiak Andrej Čelko.

            Za pozvanie ďakujeme Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska a chceme vyzdvihnúť aktivity tejto organizácie v rámci vzdelávania na Slovensku. https://www.zsps.sk/web/

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Coneco Racioenergia 2024.

            Ing. Játy PhD. a Ing. Dudoň

        • Keric na SPŠS Žilina
          • Keric na SPŠS Žilina

          • Pozvanie na SPŠ stavebnú opäť prijala pani Lenka Hrušková, zástupkyňa neziskovej mládežníckej organizácie KERIC so sídlom v Čadci. Predstavila prácu a aktivity organizácie a možnosť zapojiť sa do ich programu, workshopov, možnosti cestovať, učiť sa a komunikovať s mládežou v anglickom jazyku. Prezentáciu doplnila dobrovoľníčka z Nemecka Max Hoffert, ktorá žiakom porozprávala o svojej ceste na Slovensko, svojich aktivitách v rámci organizácie,  a zábavnou formou predstavila svoju krajinu.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Keric na SPŠS Žilina.

            Miriam Klimová, Ivana Bučkuliaková

            19. február 2024

          • Festival o horách

          • V piatok 8.marca 2024 sa žiaci II.A, III.B a III.D na Mestskom úrade v Žiline preniesli prostredníctvom filmového plátna do vysokohorského prostredia. V rámci 29. ročníka festivalu o horách Vysoké hory si žiaci pozreli 7 krátkych a stredne dlhých filmov o živote v horách, putovaní, priateľstvách, zdolávaní nových výziev, aktívnom životnom štýle a budovaní vzťahu k svojmu životnému prostrediu. Osobitný prvok reálnej skúsenosti do festivalu priniesol pán Peter Čaplický, ktorý sa zúčastnil viacerých výprav a vlastným komentárom nás sprevádzal svojim obrazovým a filmovým materiálom z expedície.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Festival o horách.