• Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

          • Dňa 19.09.2024 pozývame rodičov naších žiakov na Rodičovské združenie:

            Plenárna schôdza v aule školy o 16,00 hod., po skončení plenárnej schôdze budú triedne schôdzky, v kmeňových triedach.

            Výbor rady rodičov zasadá v klubovni školy cca o 17,00 h. (pre zástupcov tried)

          • Odborná exkurzia do Villy Müller

          • V dňoch 10.09-11.09.2024 sa uskutočnila odborná exkurzia v Prahe. Účastníkmi boli študenti Strednej priemyselnej školy stavebnej v Žiline z triedy 4.A spolu s pedagogickým dozorom Ing. Miriam Klimovou a Ing. Kristínou Čavajdovou.

            Odborná exkurzia bola zameraná na stavebné a architektonické dielo architektov Adolfa Loosa a Karla Lhotu. Išlo o prehliadku projektu Villa Müller, ktorá patrí k významným pamiatkam modernej architektúry v strednej Európe. Vilu nechal postaviť pre seba a svoju manželku významný český stavebný podnikateľ Ing. Dr. František Müller. Asi najväčšou zaujímavosťou projektu bolo použitie koncepcie Raumplanu, čo znamená, že celý priestor nie je členený na poschodia, ale do tzv. kubusov.

            Po prehliadke Villy Müller mali študenti možnosť užiť si prehliadku hlavného mesta Českej republiky. Navštívili mnohé výstavy slávnych umelcov, ale aj známu pražskú klasiku akou sú Kráľovské záhrady, Staromestské námestie či Chrám svätého Víta.

                            Spracovala: Sofia Lujza Machovičová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Odborná exkurzia do Villy Müller.

          • Adaptačný kurz

          • Na začiatku školského roka 2024/2025 sa uskutočnil na hodinách telesnej výchovy tzv. adaptačný kurz na ktorom sa zúčastnili žiaci prvých ročníkov našej školy. Žiaci súťažili individuálne, ale aj v skupinách zatriedení do družstiev. Súťažilo sa v štyroch rôznych disciplínach, kde si žiaci mohli osvojiť svoje pohybové schopnosti a zručnosti, vzájomne sa spoznať a porovnať sa. Súťaže mali najmä emotívny charakter, nešlo o víťazstvo, ale o pozitívny zážitok.

            Zúčastnení vyučujúci učitelia na kurze: Kuric, Lvončík, Ševčovič, Mikulová

            Fotky z jednotlivých súťažných disciplín:

          • Pripomenuli sme si Deň obetí holokaustu

          • „História je svedkom doby, dňom pravdy, životom pamiatky,

            majstrom života a hlásateľom uplynulých čias.“  Cicero

             

            Aby sme si dokázali vážiť skutočnú hodnotu nášho života tu a teraz, musíme sa vedieť popasovať, zaujímať sa i pochopiť aj neľahké témy minulosti.

            Žiaci 1.B triedy navštívili žilinský Pamätník obetiam holokaustu – „Cestu bez návratu“. Pripravenými referátmi podčiarkli potrebu poznania našej minulosti, našich spoločných dejín...

            Mgr. Zdenka Hlavoňová