• Odborné exkurzie prvákov počas MS

          • Odborná exkurzia Zlaté Moravce

            Počas odbornej praxe 1. ročníka sme mali možnosť vycestovať do Zlatých Moraviec do závodu na výrobu tehál Wienerberger. Starostlivo pripravený kolektív zamestnancov, sa nám venoval počas štyroch dní.

            Z hľadiska bezpečnosti nás rozdelili do dvoch skupín. Jedna časť žiakov dostala informácie v podobe prezentácie o firme, histórii, výrobkoch a technických parametroch. Druhá skupina sa oboznámila s technológiou výroby od úplného začiatku až po expedíciu. V úvode sme videli ťažbu suroviny, miešanie jednotlivých zložiek, celý proces výroby – tvarovanie, sušenie, pálenie, ochladzovanie. Vo finálnej fáze kontrola, meranie a skladovanie výrobkov.

             

            Ateliér DEK

            Predajňa stavebných materiálov

             

            Výstavby bytového domu Murgašova ulica Žilina

            Odborná exkurzia Bytový dom Murgašova ulica. Stavbu realizuje spoločnosť Stabil a.s.

            Po stavbe nás sprevádzal stavebný dozor Ing. Viliam Hoferica. Žiaci si mohli pozrieť obsah projektovej dokumentácie.

          • Kariérny deň na SPŠS v Žiline

          • Kariérny deň na SPŠS v Žiline Dňa 26.05.2023 na na SPŠS v Žiline uskutočnil „Kariérny deň“ pre našich čerstvých absolventov školy. Pozvanie prijali tieto stavebné spoločnosti:

            Váhostav – SK, a.s.

            HSF System SK s.r.o.

            Metrostav DS a.s.

            Doprastav, a.s.

          • Celoštátna prehliadka SOČ

          • Dňa 25.-28.04.2023 sa na pôde Strednej odbornej školy vinársko - ovocinárskej v Modre konal 45.ročník Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ). Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a odborným a metodický gestorom súťaže je Štátny inštitút odborného vzdelávania. Na celoštátnu prehliadku sa zo SPŠS ZA dostali 2 práce žiakov Richard Fuljer, Daniel Ďurinka, Michal Kútnik / Matúš Šáray v odbore 10. Stavebníctvo, geodézia, kartografia.

            pokračovanie správy ....

          • Športový deň Stavebnej fakulty – Žilinskej univerzity.

          • Dňa 03.05.2023 sme sa zúčastnili na pozvanie Ing. Miroslava Jančulu ,, ŠPORTOVÉHO DŇA – Stavebnej fakulty – Žilinskej univerzity “.

            Odohrali sme  výborné zápasy vo florbale aj futsale . Za našu školu hrali chlapci z druhých  a tretích ročníkov, zmerali si sily so staršími hráčmi univerzity aj s našimi bývalými absolventami.

            A niektorí si zabehli 100m na novej tartanovej dráhe.                                                             PK TSV

          • LEPŠÍ JOB S CERTIFIKÁTOM CENKROS 4

          • Dňa 28.03.2023 firma KROS usporiadala súťaž „ Lepší job s certifikátom Cenkros 4 „ ,ktorej sa naša škola zúčastnila po prvýkrát. S firmou KROS naša škola vedie dlhodobú spoluprácu - poskytuje nám študentské licencie stavebného softvéru Cenkros 4, v ktorom žiaci vytvárajú rozpočty stavebných objektov.

            Z našej školy sa do súťaže prihlásilo 22 študentov IV. ročníka odboru staviteľstvo.  Zástupca firmy KROS poslal žiakom zadanie na email, ktoré mali spracovať. Skúška pozostávala z dvoch častí. Prvou časťou bol test, kde boli otázky zamerané na program Cenkros 4, ikony v programe, ako sa vedia žiaci orientovať v cenníkoch, ale aj praktické otázky z oblasti stavebníctva. Druhou časťou testu bolo vypracovanie rozpočtu zemných prác na základe výkresu výkopov. Zadané úlohy naši žiaci zvládli a z našej školy bolo úspešných 12 žiakov. Ich odmenou bol certifikát, ktorým sa môžu preukázať pri hľadaní zamestnania.  Je pre nich veľkou výhodou, že vedia ovládať tento stavebný softvér, vytvárať a upravovať rozpočty, nakoľko je v praxi práca rozpočtára veľmi vyhľadávaná.

            Úspešní žiaci IV.A triedy s certifikátom od firmy KROS

             Vypracovala: Ing. Brisučiaková

          • SÚŤAŽ „MLADÝ ROZPOČTÁR 2023“

          • Tradíciou na našej škole SPŠ stavebnej v Žiline je organizovanie školského kola súťaže „Mladý rozpočtár“. V tomto roku sa súťaž konala dňa 13.04.2023. Súťaže sa zúčastnili 15 žiaci 4.ročníka odboru staviteľstvo – pozemné staviteľstvo.

            Žiaci pracovali v PC programe - Cenkros 4 (stavebný softvér) od firmy Kros a.s., ktorá zdarma poskytuje licencie stredným školám, na ktorých sa vyučuje problematika stavebníctva a rozpočtovania stavieb v rámci projektu „Podpora škôl“.

            Úlohou žiakov bolo vypracovať časť rozpočtu rodinného domu s výkazom výmer na základe priložených výkresov pôdorys a rez. Rozpočet pozostával z dôležitých konštrukcií ako stropná doska, obvodové murivo, priečky, stužujúce vence, ale aj z PSV prác ako maľby a hydroizolácie. Zadanie nebolo jednoduché, no naši študenti to zvládli výborne. Výsledky boli veľmi tesné.

            Najlepší mladí rozpočtári boli odmenení vecnými cenami, ostatní súťažiaci dostali malú pozornosť od riaditeľa školy.

            Najlepší mladí rozpočtári sú:    

            1. miesto:           Horecký Matej   IV.A
            2. miesto:           Iliev Boris         IV.A
            3. miesto:           Ďurinka Daniel  IV.D 

            Mladí rozpočtári SPŠ stavebnej v Žiline

            Vypracovala : Ing. Beáta Brisučiaková