• Odborná exkurzia v Považskom Chlmci

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Odborná exkurzia v Považskom Chlmci.

            Odborná exkurzia spoločnosť D.A.L. s.r.o. Považský Chlmec

            Dňa 17.04.2024 sa žiaci I.B zúčastnili na odbornej exkurzii prevádzky D.A.L. s.r.o. v Považskom Chlmci. Žiaci mali možnosť vidieť rôzne druhy a frakcie kameniva, umývaciu linku na kamenivo, mobilnú betonáreň, rôzne typy stavebných strojov a dokonca aj mobilnú umývaciu stanicu pre stavebné stroje. Počas prehliadky si pracovníci spoločnosti D.A.L. s.r.o pre našich žiakov pripravili ukážku merania konzistencie čerstvého betónu pomocou Abramsovho kužeľa, následne sa odobrala vzorka betónu vo forme kocky, kde sa v akreditovanom laboratóriu vykonala skúška pevnosti.

            Veľká vďaka patrí spoločnosti D.A.L. s.r.o., ktorá umožnila žiakom byť zapojenými do  prevádzky časti pracovného dňa, a tak si mohli prehĺbiť poznatky z predmetov Pozemné staviteľstvo  a Stavebné materiály.

          • Medzinárodná geodetická súťaž IG5 v Nitre

          • Naši žiaci z III.G a IV.G v dňoch 19. a 20. apríla 2024 súťažili v medzinárodnej geodetickej súťaži „IG5“. Išlo o 17. ročník tohto podujatia, ktorého sa zúčastnilo 8 slovenských, 8 českých škôl a 4 maďarské školy. V deň súťaže nám síce počasie neprialo (zima 3°C, dážď, blato a pod.) no všetci absolvovali trať v poriadku a hlavne bez úrazu.

            Na trať v katastri obce Topoľčianky sa vydalo až 39 družstiev, ktorých úlohou bolo absolvovanie niekoľko kilometrovej trasy so stanoviskami. Tie mali preveriť praktické a teoretické vedomosti študentov. Súťažili trojčlenné zmiešané družstvá, pričom hodnotenie plnenia súťažných disciplín sa realizovalo podľa vopred stanovených a známych pravidiel.

            Kategória A: celkový čas absolvovania celej trasy a všetkých stanovísk, sa pridávali plusové a mínusové minúty za kvalitu a rýchlosť pri vykonávaní jednotlivých úloh.

            Kategória B: kvalita a rýchlosť vo vykonávaní geodetických úloh na stanoviskách bez ohľadu na celkový čas.

            1.team (Marián Prievozník, Nikola Martinková a Miriama Čupová)

            2.team (Ján Dudus, Ella Trnovcová, Maroš Madera)

             

            Umiestnenie:

            1.team obsadil v kategórií A 14. miesto a v kategórií B 8. miesto

            2.team obsadil v kategórií A 22. miesto a v kategórií B 18. miesto

             

            Ďakujeme za reprezentáciu školy na IG5 a tešíme sa na ďalší ročník súťaže v roku 2025.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodná geodetická súťaž IG5 v Nitre.

          • Deň narcisov 18.04.2024

          • Milí rodičia a priatelia našej školy,
             

            Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

            Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na www.dennarcisov.sk

            Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

            Liga proti rakovine Vás srdečne pozýva na bezplatné preventívno-edukačné aktivity, kde môžete získať užitočné a praktické informácie k prevencii onkologických ochorení.

            Prevencia je krok ku zdraviu, nájdite si i Vy chvíľku času a navštívte preventívny stánok 18. apríla na Deň narcisov v čase od 12:00 do 18:00 v mestách

            Bratislava  - OC Nivy,Eurovea, Avion, Vivo

            Košice – OC Aupark,

            Martin – OC Galéria

            Banská Bystrica – OC Európa

            Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu.

        • KOŽAZ
          • KOŽAZ

          • 1.Termín:

            Dátum:      22.04 – 24.04.2024

            Zraz:         22.04., 07:50 hod.  – multifunkčné ihrisko

            Triedy:     III.A, III.B

             

            2.Termín:

             Dátum:      24.04 – 26.04.2024

             Zraz:         24.04.,  07:50 hod. – aula školy

             Triedy:     III.CD,CT, III.D, III.G

             

             Cieľ:         Prehĺbenie vedomosti, schopnosti a zručnosti z oblasti zdravia a civilnej ochrany.

                             Získavanie skúsenosti na ochranu vlastného zdravia a riešenie situácii pri  

                             mimoriadnych udalostiach.

             

            Poznámka:

            vhodná športová obuv a oblečenie

             

          • Konferencia školských parlamentov

          • Dňa 12.04.2024 sa konala Konferencia školských parlamentov, ktorú organizovala Rada mládeže Žilinského kraja. Náš školský parlament reprezentovali Simona Dibdiaková a Júlia Firicová (III.D).

            Súčasťou konferencie boli prezentácie výstupov malých projektov. Dievčatá prezentovali malý projekt "Teambuilding - Laser game". Zúčastnené školské parlamenty pokrstili manuál "Metodika rozvoja a udržateľnosti školských parlamentov, ako cesty participácie mladých ľudí".

            Ďakujeme Rade mládeže Žilinského kraja za pozvanie.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Konferencia školských parlamentov.

          • Technické zariadenia budov

          • Dňa 05.04.2024 triedy III.B a III.D absolvovali odbornú prednášku na tému "Technické zariadenia budov". Prednášal Ing. Miroslav Bros absolvent SPŠS v Žiline a zároveň produktový manažér spoločnosti WOLF. Ďakujeme za hodnotné informácie, ktoré sa týkali vykurovania, chladenia, vetrania a vzduchotechniky.

          • Oznam školskej jedálne

          • Dobrý deň,

            oznamujeme Vám, že z dôvodu prerušenia dodávky elektrickej energie  dňa 12.4.2023 (piatok)  NEVARÍME.

            S pozdravom

             

            Lenka Kozáriková

            administratívna pracovníčka

            Gymnázium- školská jedáleň

            Veľká okružná 22

            010 01 Žilina

            tel.:041/56 25 432

          • TÍMOVÝ ZÁCHRANÁR 2024

          • Dňa 4. 4. 2024 sme sa zúčastnili súťaže Tímový záchranár2024 organizovanej Fakultou bezpečnostného inžinierstva Žilinskej univerzity, kde sme si mohli v medzinárodnej športovo-vedomostnej súťaži porovnať svoje schopnosti ako pracovať v tíme v ťažkých, fyzicky a technicky náročných disciplínach. V konkurencii 27 tímov sme postavili 3 dvojice v zložení Vanesa Balúnová, Natália Dúbravková (obe trieda I.B), Šimon Heglas, Tomáš Papík, Samuel Paprčiak a Jakub Jankovič(všetci trieda III.CD), ktorí v svojich kategóriách ukázali, že ani v silnej konkurencii skúsených mužstiev, ktoré sa každoročne umiestňujú na popredných miestach, sa nestratíme.

            V disciplínach ako viazanie uzlov, montáž a demontáž kolies na automobile, manipulácia s požiarnou technikou, vyťahovanie pneumatík do druhého poschodia, či silové disciplíny ako hammerbox(údery kladivom) alebo potiahnutie vraku automobilu, boli nesmierne náročné a mnohí súťažiaci si siahli na dno svojich síl.

            V konečnom hodnotení si z našich najlepšie umiestnenie vybojovali žiačky I.B - Vanesa Balúnová, Natália Dúbravková, ktoré vo svojej kategórii obsadili pekné 6. miesto. Pre našich zúčastnených to bola obrovská skúsenosť, keďže v tomto zložení súťažili v tejto súťaži po prvýkrát, čo sľubuje do budúcich rokov ešte lepšie výsledky.

            Za vzornú reprezentáciu všetkým zúčastneným ďakujeme!

        • Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia

            Pozýváme Vás na triedne rodičovské združenie, ktoré sa bude konať 11.04.2024 od 16:00 hod. v kmeňových triedach. Po skončení triednych schôdzok bude Zasadnutie výboru RZ v klubovni školy o 16:45 hod.

        • Liga za duševné zdravie – preventívna aktivita
          • Liga za duševné zdravie – preventívna aktivita

          • Problematikou duševného zdravia a psychohygieny dospievajúcich sa na hodinách občianskej náuky v 1.B zaoberal Mgr. Dušan Grúň, psychológ z Centra poradenstva a psychológie v Žiline.

            Dievčatám i chlapcom predstavil spôsoby, ako sa starať o svoje duševné zdravie, aké sú možnosti odbornej pomoci a čo vôbec robiť pre svoje zdravé JA...

            Ďakujeme za cenné rady a želáme mládeži, aby ich duševné zdravie bolo silné, odolné a šťastné...

            https://dusevnezdravie.sk

             

            Mgr. Zdenka Hlavoňová

        • Finančná akadémia
          • Finančná akadémia

          • V dňoch 12. - 14. marca 2024 sme pre tretiakov zorganizovali vzdelávací cyklus Finančná akadémia, s cieľom zvýšiť ich finančnú gramotnosť. Žiaci si osvojovali finančné povedomie formou zážitkového učenia. Dostali návod, ako plánovať osobné financie a robiť správne finančné rozhodnutia.

            pokračovanie správy ....

          • Exkurzia mosty v Budatíne

          • Rekonštrukcia železničných mostov cez rieku Váh pri Budatíne a Prestavba mimoriadne dôležitého mosta (podjazdu) na Kysuckej ulici.
            Dňa 22.03.2024 sa triedy II.CD a IV.CD zúčastnili odbornej exkurzie - Rekonštrukcia železničných mostov cez rieku Váh pri Budatíne a prestavba mimoriadne dôležitého mosta (podjazdu) na Kysuckej ulici. Objednávateľom stavby je ŽSR-Železnice Slovenskej republiky a zhotoviteľom stavby je Združenie Pod Dubňom- STRABAG s.r.o.
            EUROVIA CS, a.s. , Subterra a.s. , AŽD Praha s.r.o.

            pokračovanie správy .....

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľ Strednej priemyselnej školy stavebnej Žilina udeľuje žiakom školy na deň 27.03.2024 riaditeľské voľno.

          • Coneco Racioenergia 2024

          • Stredná priemyselná škola stavebná Žilina bola v dňoch 20.03-22.03.2024 súčasťou Pavilónu vzdelávania a inovácií na stavebnom veľtrhu CONECO RACIOENERGIA 2024.

            Návštevníkom veľtrhu sme poskytli informácie o žiackych projektoch, využívaní softvérov a vybavení školy. Zvedavosť návštevníkov vzbudzovala virtuálna realita, dron a 3D tlačiareň. Stánok navštívili aj bývalí absolventi školy a neskrývali nadšenie z prace žiakov a pedagógov.

            Pri stánoku SPŠS Žilina sa zastavili zamestnankyne OŠaŠ ŽSK a aj podpredseda ŽSK Peter Weber. V súťaži o najkrajší stánok medzi strednými priemyselnými školami sme získali 1. miesto. Ocenenie z rúk prezidenta Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavla Kováčika prevzal žiak Andrej Čelko.

            Za pozvanie ďakujeme Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska a chceme vyzdvihnúť aktivity tejto organizácie v rámci vzdelávania na Slovensku. https://www.zsps.sk/web/

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Coneco Racioenergia 2024.

            Ing. Játy PhD. a Ing. Dudoň

        • Keric na SPŠS Žilina
          • Keric na SPŠS Žilina

          • Pozvanie na SPŠ stavebnú opäť prijala pani Lenka Hrušková, zástupkyňa neziskovej mládežníckej organizácie KERIC so sídlom v Čadci. Predstavila prácu a aktivity organizácie a možnosť zapojiť sa do ich programu, workshopov, možnosti cestovať, učiť sa a komunikovať s mládežou v anglickom jazyku. Prezentáciu doplnila dobrovoľníčka z Nemecka Max Hoffert, ktorá žiakom porozprávala o svojej ceste na Slovensko, svojich aktivitách v rámci organizácie,  a zábavnou formou predstavila svoju krajinu.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Keric na SPŠS Žilina.

            Miriam Klimová, Ivana Bučkuliaková

            19. február 2024