• Slávnostné otvorenie školského roka 2024/2025

          • 02.09.2024 majú všetci žiaci 2.hod.až 4.hod. triednické hodiny, doneste si 50 centov na študentský preukaz, nezabudnite si priniesť prezúvky

            03.09.2024 sa triedy 2.- 4.ročníka učia podľa platného rozvrhu

          • Športový deň školy

          • Dňa 27.6.2024 sa na našej priemyslovke konal Športový deň školy. V tento deň si žiaci našej školy mohli do sýta zašportovať či už v našich školských priestoroch, mestskej plavárni alebo na Vodnom diele a okolitých horách.
            pokračovanie správy .....

          • Za zelený kraj

          • Žilinský samosprávny kraj zorganizoval 13.6. 2024 v areáli Budatínskeho hradu nultý ročník podujatia „Za zelený kraj“ - prvý Krajský environmentálny festival pre stredné školy. Naši žiaci z II.A si na úvod vypočuli príhovor predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej, následne Marty Fandlovej, ambasádorky Európskeho klimatického paktu a ochrany klímy a Veroniky Basta z Ministerstva Životného prostredia SR.

            Neskôr sa zúčastnili prezentácii a vyskúšali si prácu v skupine na stanovištiach Žilinskej univerzity, Lesov SR, NP Malá Fatra, CHKO Kysuce a Gymnázia Viliama Paulinyho-Tótha. Žiaci pracovali na úlohách z oblastí cestného staviteľstva, bezpečnosti dopravy, rozoznávania prvkov slovenskej fauny a flóry, merania hluku, hodnotenia čistoty vodných tokov, bezpečnosti potravín alebo kvality ovzdušia. Individuálne si mimo programu mali možnosť pozrieť stanovištia iných univerzít, správ národných parkov aj občianskeho sektora, ktoré sa venujú environmentálnemu vzdelávaniu a osvete. Na záver sa v publiku zúčastnili diskusie „Eko do školy?“.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Za zelený kraj.

          • Exkurzia Sereď - Trnava

          • Dňa 11.6.2024 sa vybraní študenti Strednej priemyselnej školy stavebnej v Žiline zúčastnili exkurzie v  Múzeu holokaustu v Seredi, ktoré vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi. V múzeu si študenti mohli pozrieť vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených artefaktov bol dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. Expozičný komplex sa nachádzal v piatich pôvodných budovách pracovného a koncentračného tábora.

            Zo Serede sme sa autobusom premiestnili do Trnavy, kde si študenti prezreli množstvo architektonických a kultúrnych pamiatok. Spomedzi nich napríklad niekoľko kostolov a dve synagógy, vďaka ktorým dostalo mesto prívlastok Malý Rím.

            Ďakujem kolegyniam Mgr. Mária Rovňaníkovej a Ing. Darii Mandákovej za pomoc pri spolupráci na exkurzii.

            Vypracovala : Mgr. Mária Svobodová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Sereď - Trnava.

          • Modelium 2024

          • Dňa 12.06.2024 sa konalo Národné finále súťaže HSF System Modelium 2024

            Našu školu reprezentoval Andrej Sládek z triedy II.CD s projektom "OCEAN EYE". Tím tvorili okrem Andreja aj Jakub Topolčány a Šimon Heglas z triedy III.CD.Témou 16. ročníka súťaže bolo navrhnúť a postaviť z vlnitej lepenky plávajúce mesto.Do superfinále náš projekt nepostúpil, ale bola to skvelá možnosť porovnať sa s inými školami a projektami.

            Ďakujeme za skvelú organizáciu spoločnosti HSF System SK, s.r.o.

            Ing. Lukáš Játy, PhD.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Modelium 2024.

          • Vila Tugendhat Brno

          • 11. júna 2024 sme s triedami III.A a vybranými žiakmi z III.B, III.D a II.D navštívili v Brne vilu, ktorá je „ikonou“ modernej architektúry.

            Je ojedinelým dielom nemeckého architekta Ludwiga Miese van der Rohe, ktorý vypracoval v roku 1928, na žiadosť manželov Fritza a Grety Tugendhatových návrh stavby, dokončená a odovzdaná bola v roku 1930. Vila je označovaná za stavbu, ktorá určila nové miery moderného bývania a patrí k základným dielam svetovej modernej architektúry – funkcionalizmus.

            Sprievodca počas 90minútovej prehliadky vily Tugendhat nám predstavil tri podlažia vily a vďaka peknému počasiu sme si prezreli aj krásnu záhradu.

            V roku 2002 bola vila Tugendhat zapísaná do listiny UNESCO.

            Miriam Klimová

          • Oznam školskej jedálne

          • Dobrý deň,

            oznamujeme Vám, že z dôvodu poruchy na vodovodnom potrubí a prerušenia dodávky pitnej vody  dňa 6.6.2024 (štvrtok)  NEVARÍME. Obedy všetkým prihláseným stravníkom budú odhlásené automaticky (nemusíte si odhlasovať). 

            Ďakujem

            S pozdravom

            Lenka Kozáriková

            administratívna pracovníčka Gymnázium- školská jedáleň

            Veľká okružná 22,  010 01 Žilina,

            tel.:041/56 25 432

          • Najlepší ročníkový projekt

          • Dňa 03.06.2024 sa konalo finále Súťaže o najlepší ročníkový projekt. Súťaž už druhý rok organizuje Slovenská komora stavebných inžinierov. Do súťaže sa zapojila SPŠS Žilina a SPŠS Trenčín.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Najlepší ročníkový projekt.

            Našu školu reprezentovali:

            K. Povala (III.A) s projektom "Rodinný dom GRASS" - žiak získal Cenu za najlepšiu prezentáciu a obhajobu práce.

            M. Magát (III.A) s projektom "Rodinný dom ZAHÁJE" - žiak získal Cenu za výbornú odbornú úroveň práce .

            F. Fábry (IV.A) s projektom "Rekonštrukcia železničnej stanice Vrútky" - žiak získal Cenu za najlepší architektonický návrh.

            Ďakujeme RK Slovenskej komory stavebných inžinierov Žilina za usporiadanie súťaže, ako aj zabezpečenie odmien pre žiakov. Ceníme si podporu mladých talentov v stavebníctve. Tešíme sa na ďalší ročník súťaže.

            Ing. Lukáš Játy, PhD.

          • Odborná exkurzia N2N

          • V rámci odbornej praxe sa žiaci prvého ročníka našej školy zúčastnili exkurzie vo firme N2N. Vypočuli si prednášku o obnoviteľných zdrojoch energie, prezreli si zariadenia a technológiu na získavanie energie z prírodných zdrojov.

            pokračovanie správy ....

          • Exkurzia do laboratória Katedry fyziky nízkych teplôt MFF UK v Prahe

          • V dňoch 20. až 21. mája 2024 sa vybraní žiaci prvého ročníka zúčastnili vzdelávacej exkurzie do laboratória Katedry fyziky nízkych teplôt na Univerzite Karlovej v Prahe. Návšteva laboratória bola naplánovaná na druhý deň, a tak mali žiaci prvý deň možnosť pozrieť si historické centrum Prahy, najmä Václavské a Staromestské námestie a Karlov most. Verím, že minimálne pre našich budúcich architektov a architektky to bol inšpirujúci zážitok. Cestou z centra Prahy na ubytovňu na vysokoškolských internátoch Južné Mesto sme sa ešte nachvíľu zastavili vo fanzóne pri O2 aréne, kde si žiaci mohli vychutnať zápas MS v hokeji 2024 medzi Fínskom a Dánskom. Na druhý deň sme navštívili laboratórium Katedry fyziky nízkych teplôt, kde žiaci mali možnosť vidieť rôzne experimenty s kvapalným dusíkom. Videli sme napríklad, čo sa stane s nafúknutým balónikom, keď ho schladíme na teplotu približne -150 °C a že pri týchto teplotách sa vzduch nespráva ako ideálny plyn. Naopak, balónik napustený héliom zmenil pri ochladení svoj objemtakmer presne podľa zákona ideálneho plynu. Medzi ďalšími pokusmi sme mohli vidieť správanie sa supravodičov, supravodivú levitáciu, ako mení farbu podchladená LED dióda, fázový prechod gumenej hadičky a ďalšie. Následne sme sa dozvedeli o pokusoch s kvapalným héliom, ktoré práve prebiehajú priamo v laboratóriu, a o ich využití v praxi. Dozvedeli sme sa, že rozpúšťanie ľadovcov môže spôsobiť zastavenie Golfského prúdu a jeden z najlepších spôsobov, ako skúmať prúdenie vody v Atlantickom oceáne, je práve pomocou supratekutého hélia, ktorého nulová viskozita umožňuje vytvoriť v laboratóriu zmenšený model oceánu. Na záver by sme chceli vyjadriť vďaku Emilovi Vargovi za jeho ochotu a čas, ktorý nám venoval pri prehliadke laboratória.

            Máj 2024 Mgr. Michal Maixner