• Oznam pre rodičov a žiakov
          • Oznam pre rodičov a žiakov

          • Vážení rodičia a žiaci,

            ako už viete, od zajtra 12. 10. 2020 až do odvolania je rozhodnutím MŠ prerušený výchovno-vzdelávací proces v stredných školách a vzdelávanie prebieha dištančne.

            Dištančné vzdelávanie je povinné pre všetkých žiakov školy a realizuje sa v zmysle nariadení a usmernení MŠ a Smernice SPŠS pre dištančné vzdelávanie, ktorá určuje jeho pravidlá v podmienkach našej školy. Táto smernica je zverejnená na stránke školy. Vyučovanie prebieha denne podľa riadneho rozvrhu platného od 02. 09. 2020, pokynov vedenia školy a jednotlivých vyučujúcich.

            V prípade, že si budete chcieť prísť po veci do školy, bude vám to umožnené na základe harmonogramu, ktorý podľa záujmu pripraví riaditeľ školy. Túto skutočnosť riešte prostredníctvom triednych učiteľov.

            Nazdávam sa, že tak, ako sme spoločne úspešne zvládli dištančné vzdelávanie počas prvej vlny krízy, budeme v podobnom duchu pokračovať v nastávajúcom období. Prajem vám všetkým pevné zdravie, veľa pozitívnej energie a chute do štúdia.

            Pevne verím, že aj napriek nie príliš priaznivo sa vyvíjajúcej situácii v súvislosti s pandémiou, sa nám aj vďaka striktnému dodržiavaniu opatrení podarí onedlho opätovne stretnúť na pôde školy a budeme môcť pokračovať vo výchovno-vzdelávacom procese v normálom režime.

            O každej ďalšej zmene vás budeme priebežne informovať.

            S úctou

                                                                              Ing. Jozef Ďuriník, riaditeľ školy

        • Rodinný dom VELUX
          • Rodinný dom VELUX

          • 12. ročník súťaže pre študentov stredných odborných škôl

            so zameraním na staviteľstvo v navrhovaní rodinných domov

             

            Študenti SPŠS v Žiline sa v akademickom roku 2019/2020 opäť zapojili do stredoškolskej súťaže organizovanej firmou Velux. Zadaním súťaže bolo vypracovať štúdiu rodinného domu, kde denné svetlo a prísun čerstvého vzduchu prichádza do objektu cez strechu, prostredníctvom výrobkov VELUX. Do súťaže sa prihlásilo 120 projektov z 15 stredných škôl. Odborná porota v zložení: Ing. arch. Jan Kratochvíl, PhDr. Matěj Šišolák, Ing. arch. Klára Bukolská a Ing. Vlasta Púchovská do celoštátneho kolo posunula 47 projektov a následne vybrala víťazov 1 až 3 miesta a udelila 3 odmeny. Slávnostné  vyhlásenie výsledkov sa konalo 18.06.2020 formou on-line streamu. Záznam je možné vzhliadnuť na odkaze: https://slideslive.com/38931223/velux-rodinny-dom-zaznam?ref=edit.

             

            Zo SPŠS v Žiline svoj projekt prihlásilo 9 študentov: Richard Valent, Zdeno Bednár, Lukáš Jurkovič, Kristína Jurinová, Michaela Barčiaková, Daniel Ďurinka, Tomáš Matišík, Mária Sedliačková a Rebeka Jantošová. Do celoštátneho kola postúpilo 6 projektov. SPŠS Žilina získala 3 ocenenia:

             

            1. miesto Zdeno Bednár
            2. miesto Lukáš Jurkovič

              odmena Michaela Barčiaková

            Ing.Marcel Zsóka PhD., Ing. Eva Kucharová, Ing.arch. Ľubomíra Buchová

        • Stredoškolský podnikateľský zámer 2020
          • Stredoškolský podnikateľský zámer 2020

          • Víťaz súťaže Stredoškolský podnikateľský zámer 2020 Samuel Klimík so svojím zámerom

            Žilinský samosprávny kraj vyhlásil 10. ročník súťaže Stredoškolský podnikateľský zámer 2020. Uzávierka prihlášok bola stanovená na 7. február 2020. Tento rok bolo do súťaže prihlásených 34 podnikateľských zámerov z  rôznych stredných škôl Žilinského kraja, pričom sa do súťaže zapojili aj žiaci našej školy. Dňa 6. mája 2020 žiak Samuel Klimík zo IV.BD triedy, študijného odboru: staviteľstvo – dopravné staviteľstvo s veľkou radosťou prijal informáciu, že  v jubilejnom 10. ročníku tejto súťaže získal so svojím podnikateľským zámerom 1. miesto.  Je to významné ocenenie za doterajšiu aktivitu a  pravidelnú účasť našich žiakov v tejto inšpiratívnej súťaži organizovanej Žilinským samosprávnym krajom.

            PODNIKATEĽSKÝ ZÁMER

            Výroba špeciálneho granulátu z recyklovaných materiálov a jeho využitie v obrusných vrstvách vozoviek

            Podnikateľský zámer je zameraný na výrobu a predaj špeciálneho granulátu, ktorý bude plniť funkciu spojiva v obrusnej a ložnej vrstve vozovky. Týmto granulátom sa čiastočne nahradí bitumén v zmesi. Hlavnou zložkou takéhoto spojiva bude drvený plast (plastové vločky z PET fliaš). Čiže spojivo tvorené plastom, sklenými vláknami a  z malej časti bituménom. Prioritou bude čo najväčší percentuálny podiel drveného plastu v takto vytvorenom spojive. Vozovky tvorené spojivom z plastu majú lepšie vlastnosti a vydržia o 3 - 4 roky dlhšie ako vozovky z asfaltu. Cieľom podnikateľského zámeru žiaka Samuela Klimíka  je výroba a predaj špeciálneho granulátu do špeciálnej asfaltovej zmesi, ktorý ako inovatívny prvok v oblasti cestného staviteľstva pomôže riešiť problém s plastovým odpadom. Hlavnou víziou podnikateľského zámeru je použitie recyklovaného materiálu do špeciálneho asfaltu a  jeho následne využitie pri rekonštrukcii cestnej infraštruktúry. Rôzne druhy odpadov sa vzhľadom na vyčerpanosť prírodných zdrojov a zvyšovanie environmentálneho povedomia postupne stávajú a stanú významným zdrojom vstupných surovín do výroby. Zhodnocovanie odpadov, a to tak materiálové, ako aj energetické je čím ďalej tým viac prvoradým spôsobom nakladania s odpadmi. Recyklácia odpadov a rozvoj odvetvia priemyslu s ním súvisiaci je významným krokom nielen z dôvodu ochrany životného prostredia, ale aj z hľadiska rozvoja spoločnosti. Konzultácie k tvorbe podnikateľského zámeru viedla Ing. Tatiana Stoláriková, vyučujúca odborných ekonomických predmetov. Žiakovi patrí naše poďakovanie za reprezentáciu školy a zároveň mu prajeme veľa úspechov v ďalšom štúdiu.

                                                                                                      Ing. Tatiana Stoláriková

             

          • Oznam školskej jedálne pre maturantov.

          • Postup pre maturantov a študentov končiacich štúdium pri odhlasovaní zo stravovania v ŠJ:

            1. tí, ktorí nemajú zapožičaný čip zo ŠJ: mailom poslať žiadosť o odhlásenie zo stravovania s číslom účtu na zaslanie prípadného preplatku (jedalen@gvoza.sk)

            2. tí, ktorí majú zapožičaný čip zo ŠJ: čip môžete prísť vrátiť každú stredu v čase 8.00 - 13.00 hod. do kancelárie ŠJ. Spolu s čipom prineste aj žiadosť o ukončenie stravovania s číslom účtu na zaslanie prípadného preplatku. Dýchacie cesty musíte mať prekryté rúškom, na rukách rukavice a prineste si vlastné pero.

            Preplatky na stravnom budú zasielané postupne (podľa doručených žiadostí) v priebehu mesiacov máj a jún 2020.

        • Fakultná stredná škola
          • Fakultná stredná škola

          • Do galérie Fakultná stredná škola boli pridané fotografie.

            Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava (VŠB –TU Ostrava) podporuje úspešné školy pri rozvoji a skvalitňovaní vzdelávania s cieľom zvýšiť uplatnenie absolventov na trhu práce.  Vybraným stredným školám je potom udelený súhlas s užívaním titulu

            Fakultná škola stredná škola Hornicko-geologické fakulty VŠB-TU Ostrava.

            Označenie fakultná škola VŠB–TU Ostrava sme získali ako prvá stredná škola so študijným odborom geodézia, kartografia a kataster na Slovensku. V Čechách je takouto školou Priemyslová stredná škola Letohrad.

            Cieľom vzájomnej spolupráce s Katedrou geodézie a banského meračstva je napríklad príprava odborných a popularizačných prednášok, súťaží, exkurzií, výuky v laboratóriách, odborných praxí, ďalej je to podpora talentovaných žiakov, riešenie spoločných projektov, vzájomná účasť pedagógov v odborných komisiách.

            Ako prvý krok našej vzájomnej spolupráce bola návšteva žiakov IV.G a III.CG v priestoroch Hornicko-geologickej fakulty VŠB-TU v Ostrave dňa 29.1.2020, kde nás na pôde fakulty privítali doc. Ing. Pavel Černota, Ph.D. vedúci katedry geodézie a banského meračstva a doc. Ing. Hana Staňková, Ph.D., prodekanka pre rozvoj a legislatívu, ktorí nám predstavili fungovanie fakulty a poďakovali učiteľom našej školy za výborne pripravených žiakov, ktorí študujú na tejto škole.

            Zanietení vyučujúci  nám ukázali pracoviská fakulty, učebne, videli sme najmodernejšie a najpresnejšie prístroje a pomôcky, špeciálne prístroje  ako napr. gyroteodolity, drony, ako aj programy na spracovanie výsledkov meraní, banskú chodbu, banskú jamu, permanentnú stanicu GNSS ČZEPOS na streche školy a mnoho iných zaujímavosti.

            Po ochutnávke obedu na menze sme sa presunuli do Planetária , kde bol pre nás pripravený program o zimnej oblohe ako aj vzniku planéty Zem.

            Aj touto cestou sa chceme všetkým, ktorí pre nás pripravili tento program poďakovať. Myslíme si, že viacerí žiaci sa rozhodli študovať na tejto škole a veríme, že naša budúca spoločná spolupráca prispeje k skvalitneniu vzdelávania na našej škole.

             

                                                                                                            Ing. Petra Šutariková, Ing. Jozef Dudoň

        • Maturita 2020
          • Maturita 2020

          • Termíny konania maturitných skúšok 2020

             

            Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v dôsledku ohrozenia života a zdravia detí, žiakov alebo zamestnancov škôl a školských zariadení, na základe rozhodnutia hlavného hygienika a záverov Ústredného krízového štábu, ktoré je zapríčinené šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 prerušuje vyučovanie na školách a školských zariadeniach v období od 16. marca 2020 do 27. marca 2020 vrátane a rovnako posúva termíny konania maturitných skúšok nasledovne:

             

            Externá časť MS a Písomná forma internej časti MS :

            • zo slovenského jazyka a literatúry sa bude konať dňa 31.marca 2020
            • z anglického a nemeckého jazyka dňa 01.apríla 2020
            • z matematiky dňa 02.apríla 2020

            Náhradný termín pre žiakov, ktorí sú v tomto období práceneschopní alebo boli v karanténe v zmysle rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR publikované Verejnou vyhláškou č. SHHSRVSU/2448/2020 zo dňa 9. 3. 2020, sa presúva na obdobie  od 15. apríla 2020 do 20. apríla 2020.

             

            Termín konania Praktickej časti odbornej zložky MS ostáva nemenný a bude v dňoch  21.apríla a 22.apríla 2020

             

            Termín konania Ústnej formy internej časti maturitnej skúšky sa presúva na obdobie od 8. júna 2020 do 12. júna 2020.

             

            NUCEM

            POKYNY

             

        • Enviro informačný deň
          • Enviro informačný deň

          • Žiaci stredných škôl patria ku generácii, ktorá bude v budúcnosti čeliť novým výzvam súvisiacim s prejavmi klimatickej zmeny. Už dnes sú prejavy zmeny klímy stále častejšou témou verejnej diskusie, aj preto je potrebné o tejto téme hovoriť a hľadať nové možnosti a riešenia týchto otázok. 

            21.02.2020 sa konala na našej škole prednáška o dopadoch klimatických zmien na Slovensko a svet, ktorej sa zúčastnili žiaci III.CG a IV.G.

            Odborníci z Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre nám bližšie predstavili reálne skutočnosti, dopady ale aj možnosti ako klimatickú zmenu zvládnuť.

            Vo svojich prednáškach sa zamerali na vodu v krajine, možnosti ako môže aj jednotlivec prispieť k opatreniam proti dopadom klimatických zmien pomocou nových moderných technológií leteckej fotogrametrie (napr.dronom DJI Phantom), analýzy a plánovania, projektovania ochranných zariadení a pod.

            Študentom tiež odprezentovali vyhlásenú súťaž na tému “Dopad klimatickej zmeny na naše okolie”.  Študenti sa zamyslia nad dôsledkami klimatickej zmeny a skúsia navrhnúť aj svoje vlastné riešenia a zapoja sa tak do súťaže.

            V spoločnej diskusii sa zamýšľali nad možnými riešeniami a opatreniami.

            Stretnutie sa uskutočnilo v rámci projektu Podpora informačných aktivít zameraných na zníženie rizika povodní a na objektívne informovanie o nepriaznivých dôsledkoch zmeny klímy.

            Je veľmi krásne, že mladá generácia si tento problém uvedomuje a je schopná hľadať riešenia pre lepšiu budúcnosť našej krajiny.